SFATURI PENTRU VIAȚĂ, ale filozofului roman Seneca, scrise acum 2000 de ani, valabile și astăzi!!

curajul de a fi beatrice stancioiu SFATURI PENTRU VIAȚĂ, ale filozofului roman Seneca, scrise acum 2000 de ani, valabile și astăzi!! curajuldeafi beatrice stancioiu

   ,, Nimeni nu îți va da anii înapoi, nimeni nu te va aduce pe tine înapoi la tine. Viața va înainta așa cum a început, nu se va întoarce și nu se va opri în loc; nu va scoate niciun zgomot, nu îți va atrage atenția asupra iuțelii sale. Se va scurge în tăcere, nu se va prelungi nici la porunca unui rege, nici la aclamațiile publicului. Așa cum a pornit din prima zi, așa va goni. Nicăieri nu se va abate, nicăieri nu va zăbovi. Care va fi rezultatul? Tu ești absorbit de treburi, iar viața zorește. Între timp va fi aproape moartea , pentru care, vrei nu vrei, trebuie să îți faci timp.”


  ,, Poate fi ceva mai stupid decât părerile unora – mă refer la oamenii care fac paradă cu simțul lor de prevedere? Se păstrează cu multă osârdie ocupați , ca să poată trăi mai bine, își consumă viața pregatind-o! Își pun în ordine planurile pe termen lung, dar cea mai mare risipă a vieții este amânarea, ea îi lipsește de fiecare zi, le răpește prezentul , promițându-le ceva în viitor.  Mai mare piedică în calea vieții este așteptarea, care depinde de ziua de mâine și pierde ziua de azi. Dispui de ceea ce a fost așezat în mâna sorții și lași să îți scape ceea ce stă în mâna ta. Unde te uiți? La ce țintești? Toate care urmează să vină zac în necunoscut; trăieste chiar acum!”

   ,, Este mai bine să fim disprețuiți pentru simplitate decât să ne chinuim într-o veșnică prefăcătorie. (…) Ne schimbăm adeseori masca și ne punem una contrară celei pe care tocmai  ne-am scos-o. Impune-ți , așadar, să te păstrezi până la moarte așa cum ai hotărât să fii. ”

   ,, Mă mir de obicei când îi văd pe unii cerându-le altora timp, iar pe cei de la care cer, acordându-le cu atâta ușurință. Și unii și alții au în vedere motivul pentru care este cerut timpul, dar niciunul, timpul însuși ca și cum nu ar fi cerut nimic, ca și cum nimic nu ar fi de dat. Oamenii iau în joacă cel mai prețios bun dintre toate; acesta îi înșală prin faptul că este un bun fără corp și nu ne stă sub ochi; de aceea este și considerat foarte ieftin , ba chiar fără niciun fel de valoare. (…) Nimeni nu pune preț pe timp, se folosesc de el cu atâta larghețe, de parcă ar fi gratuit.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *